Przy okazji jak będe w salonie to porównam jutro pewnie podjade po złodziejki do kół i umówię się na montaż blokady :wink: a co to spota to pewnie w listopadzie się pokażę :wink:
[O1] Zgasł i nie chce odpalić...
Zwiń
X
-
[O1] Zgasł i nie chce odpalić...
Witam,
było już kilka temetów pt. "zgasł i nie chce odpalic" ale nie znalazlem nic co by pasowało do mojego przypadku.
Chodzi o silnik 1.8T 20V 180 KM. Po odpaleniu auta silnik natychmist zgasł i nie chciał zapalić. Pompe paliwa był słychać, rozrusznik kręcił normalnie tylko silnik nie zaskakiwał. Temperatura na dworze była dodatnia. Auto przestało tak noc. Rano spróbowałem jeszcze raz i zapalił bez problemu. Po trzech tygodniach (czyli dzisiaj) auto znowu nie chce odpalić a objawy są identyczne jak wcześniej. Jeszcze nie próbowałem do odpalić ale jak znajde chwile to zobacze czy działa.
Jak ktoś się spotkał z podobnym problemem prosze o pomoc.
Pozdrawiam
-
-
Może Ci coś pomoże, ja miałem tak że auto na zimno odpalało
a po rozgrzaniu gasł i nie mógł odpalić,
po wystygnięciu odpalał normalnie i historia się powtarzała po rozgrzaniu.
Przyczyną był czujnik obrotów wału jak znajdę chwilę to wrzucę symbol.
Żadnych usterek na szafie nie pokazywał
(zakładam że nie pokazuje ci żadnej usterki?)
EDIT:
Tu jest wątek:
[O1 - 2.0 AQY silver ]
[SII - 2.0 CFFB pacific blau]
Komentarz
-
-
juzek555, po pierwsze diagnostyka i zobaczyć co meldują sterowniki.
Na Twój temat bez diagnozy można napisać nie jedną pracę doktorską.
Przeważnie zaczynamy szukać, wymieniać części itd.. W końcu ktoś podpina komputer i okazuje się, że to coś jeszcze innego lub mała "pierdołka".Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
juzek555, żadna kontrolka nie musi się palić a błędy będą. Mogą być niskiej wagi i nie generować sygnału dla "check engine". Piszesz, że auto było podpinane między usterkami - to znaczy jak odpalało i jeździło.
Chodzi mi o teraz, kiedy auto nie odpala aby podłączyć się komputerem.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
W moim wypadku ten czujnik nie generował żadnego błędu, (mam kabel i sam mogę odczytać) dla tego było tak trudno dojść co jest grane, pomocna okazała się podpowiedź dobrego człowieka
Ale zgadzam się że odczyt błędów i diagnostyka to podstawa.[O1 - 2.0 AQY silver ]
Komentarz
-
-
juzek555, Wszystko zależy od sterownika. Przy starcie samochodu jest odpytanie o parametry. Jeżeli jest błąd sterownik zapisuje informacje. Po wyłączeniu samochodu po około 15-30 minutach kasowana jest pamięć z błędami. Przy kolejnym starcie znów się pyta - brak błędu - brak zapisu.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez juzek555Przed chwileczką byłem przy aucie i odpaliło bez zająknięcia... błędy nawet najmniejsze nie powinny się kasować same nawet bo ustaniu problemu.[O1 - 2.0 AQY silver ]
Komentarz
-
-
flyski, nie do końca masz rację
Zamieszczone przez kecajWszystko zależy od sterownika->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolflyski, nie do końca masz rację
Zamieszczone przez kecajWszystko zależy od sterownika
nie zmienia to faktu że u mnie czujnik leżał i kwiczał a błędu nie wywalał.[O1 - 2.0 AQY silver ]
Komentarz
-
-
juzek555, jak najbardziej normalne, a nawet pożądane->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
A jak wygląda sprawa immobilajzera ? Czy miga Ci ikona kluczyka jak są problemy z gaśnięciem, chociaż z drugiej strony powinno wywalić błąd na kompie jeżeli by immo wariowało.// Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
------------------------------------------------------
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez juzek555Dobra... bo myślałem że ktoś już taki problem miał ale widze że nie... to jeszcze jedno pytanie z innej beczki: Przy otwieraniu drzwi słychać bzęczenie pompy paliwa (choć nie zawsze) ale też przy przekręcaniu kluczyków. Czy to jest normalne?[O1 - 2.0 AQY silver ]
Komentarz
-
Komentarz